top of page

De tempel van Zeus in Kallithea

Verscholen, aan de blauwe zee, liggen de overblijfselen van deze ooit prachtige tempel. Het dorpje waar het bij ligt heet Kallithea, wat letterlijk ‘mooi uitzicht’ betekend. En beter had ik het niet kunnen omschrijven! Ik kan me zo goed voorstellen hoe de oude Grieken vanuit deze tempel de zee opkeken.

De bouw van de tempel is begonnen in de 4e eeuw voor Christus. De tempel was opgebouwd uit kalksteen, in Dorische stijl. Van deze tempel is zijn alleen nog de funderingen en een deel van het altaar te vinden. Verder is er in latere tijd een complex bij een grot (waar watervallen doorheen stromen) gebouwd, ter ere van de god Dionysos (van oa. de wijn), en de Nimfen. Ergens tussen de 4e en 2e eeuw v.C. is de tempel door onbekenden verwoest. In de 2e eeuw v.C. begonnen de Romeinen er met de bouw van een klein heiligdom en een badhuis. Ook deze gebouwen zijn helaas verwoest, om plaats te maken voor een basiliek.

Het badhuis:

De grot van Dionysos en de Nimfen:

Zoals je ziet is het tempelgebied goed onderhouden, met steun van de EU. Ik ben blij dat er geen restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd. Het complex is in de jaren 60 per ongeluk gevonden, tijdens illegale bouwwerkzaamheden. Je kan het complex dagelijks (m.u.v. zondag) gratis bezoeken, en het is echt de moeite waard!


bottom of page