top of page

6x Groen op reis

In het kader van Earth Day geef ik jullie graag tips om 'groener' op vakantie te gaan. Want het is wel degelijk mogelijk om lekker op vakantie te gaan, en toch aan het milieu te denken!

1. Boek liever een kleiner hotel dan een groot resort

Grotere hotels en ketens zijn vaak in het bezit van grote investeringsmaatschappijen, en over het algemeen (dus niet allen!) geven niet zo om het milieu. Kleine, lokale ondernemers gaan meestal beter met hun omgeving om. Bovendien is dit beter voor de lokale economie van je bestemming.

2. Zoek alternatief vervoer

Je hoeft niet per se met het vliegtuig te reizen. Je kan, zeker binnen Europa, ook prima voor andere opties kiezen. Zoals met de boot naar Engeland of Noorwegen, met de bus naar Duitsland of Polen, en met de trein naar Barcelona. Goed, je bent iets langer onderweg, maar je krijgt wél het land te zien. Ik ga hiet nog een keer een heel artikel aan besteden.

3. Vlieg met een 'groene' maatschappij

Als je toch wilt/moet vliegen, kies dan voor een maatschappij die zuiniger is. Een aantal luchtvaartmaatschappijen vliegen tegenwoordig met bio-brandstof in plaats van zeer vervuilende kerosine. Ook hebben ze vaak de motoren van hun toestellen aangepast om zuiniger te vliegen. Een paar 'groene' maatschappijen zijn Lufthansa, VirginAir, en heel verrassend: Easyjet.

4. Zoek een accommodatie met een keurmerk

Er zijn verschillende keurmerken voor groene hotels, campings en dergelijke. Een goed voorbeeld is Greenkey.

5. Compenseer je CO2 uitstoot

Goed, je gaat op reis en ook al reis je super groen, je zal toch CO2 uitstoten. Probeer dit te compenseren. Het klinkt misschien onnodig, maar plant eens een boom of extra planten. Of probeer na thuiskomst een tijdje éxtra op te letten op je verbruik. Een ander goed idee is om een Visa Greencard aan te vragen, dit is een creditcard die het CO2 verbruik over je aankopen berekend en dat compenseert door bomen te planten. En het kost niet meer dan een gewone creditcard!

6. Doe iets terug!

Bijna overal ter wereld is vrijwilligerswerk te doen. Ga bijvoorbeeld rangers helpen in Kenia, schildpadden tellen in Griekenland of ruim in Portugal het strand op. Dit hoeft echt niet je hele vakantie lang, al help je een dagje mee dan doe je al iets moois voor je vakantie bestemming. En vaak hou je er een fantastische ervaring aan over!

Wat doe jij om groener op vakantie te gaan?

bottom of page