top of page

Hoe boek je het goedkoopst een vakantie? 10 Tips

Of je nou drie maanden wilt backpacken door Thailand, of twee weken wilt luieren op het strand van de Costa Brava, en zijn altijd manieren om het goedkoper te doen. Ik heb een paar tips voor je op een rijtje gezet:

1. Gebruik een vergelijker

Misschien zie je ergens een goeie prijs, maar gebruik toch altijd eerst een vergelijker! Soms is een luchtvaartmaatschappij waar je misschien nog niet eerder aan gedacht had tóch goedkoper. Goeie vergelijkers zijn Booking.com (voor hotels) en Skyscanner (voor vluchten).

2. Gebruik de 'incognito' modus van je browser

Hier zit een moeilijk technisch verhaal achter, maar het komt er kort op neer dat prijzen van vluchten en hotels stijgen op basis van vraag. Als een vliegtuigmaatschappij 'ziet' dat je geïnteresseerd bent in een vlucht naar bijvoorbeeld New York, maar je besluit (na nog even rond te hebben gekeken) dat ticket toch twee uur later te boeken, dan kan het zo zijn dat het een paar euro tot tientjes duurder is. Dit voorkom je door incognito je vluchten en hotels te zoeken.

3. Boek niet te vroeg, maar ook niet te laat

Vroegboekkorting kan heel verleidelijk klinken, maar hoeft helemaal niet per se goedkoper te zijn. Veel bedrijven gebruiken dit namelijk als een lokkertje. Dit geldt ook voor lastminutes. Onderzoek heeft uitgewezen dat je je reis het beste 53 dagen van te voren kan boeken.

4. Vertrek doordeweeks

Doordeweeks vertrekken, en dan vooral op dinsdag, woensdag of donderdag, kan aanzienlijk in kosten schelen. Het maakt dan overigens niet uit of het hoog- of laagseizoen is.

5. Boek een pakketreis of juist los

Een all-inclusive reis naar Turkije kan heel goedkoop lijken omdat je in één keer klaar bent, maar onderzoek toch even of je het hotel en de vliegtickets niet beter los kan boeken. Ook hoeft all-in niet per se goedkoop te zijn, vaak kan je in landen als Turkije beter uit eten gaan (en het is nog lekkerder ook!).

6. 's Ochtends vroeg of 's avonds laat boeken

Bookingssites weten dat zakelijke reizigers altijd overdag boeken, en daarom zijn de prijzen dan ook hoger. Boek dus liever voor of na je werk/school (en niet stiekem tijdens).

7. Laagseizoen

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar reizen zijn áltijd goedkoper in het laagseizoen. Soms wel tot de helft! Ook als je aan bijvoorbeeld schoolvakanties vast zit, probeer dan toch zo vroeg of zo laat mogelijk te vertrekken (en doordeweeks!).

8. Goedkopere luchthaven

Vliegen vanaf Schiphol is meestal duurder dan vanaf kleinere luchthavens, zoals Eindhoven. Kijk ook eens naar luchthavens over de grens, zoals Brussel en Düsseldorf.

9. Aboneer je op nieuwsbrieven/social media

Spreekt denk ik ook voor zich. Veel luchtvaartmaatschappijen zetten speciale aanbiedingen op social media, die je anders misschien niet gevonden zou hebben.

Heb jij zelf nog tips?

10.

bottom of page