top of page

Zweinstein in middeleeuws Durham

Afgelopen maandag, 13 april, was ik een dagje in Durham, Engeland. Durham staat vooral bekend om zijn kathedraal, die het heiligdom van Sint Cuthbert huisvest, én waar een gedeelte van Zweinstein is opgenomen in de Harry Potter films. Bovendien staan zowel de kathedraal als het kasteel (dat je niet kan bezoeken, helaas)op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad is makkelijk te bereiken vanaf Newcastle (12 minuten met de trein), en de stad is klein genoeg om lopend de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken.

Als je vanaf het op een heuvel gelegen station richting het centrum loopt, zie je in de verte al de kathedraal en het kasteel. Het centrum van Durham zelf is eigenlijk typisch Engels; smalle straatjes, kleine winkeltjes en stenen straten. Pas goed op, want auto’s en bussen rijden af en aan door deze straatjes! De weg naar boven lijdt je ook over de brug, waarvandaan je echt een heel mooi uitzicht hebt.

Na de best wel stevige klim omhoog, die écht de moeite waard is, kwamen we eindelijk aan bij onze bestemming: de kathedraal van Durham. Zoals ik al eerder zei, is hier binnen het heiligdom van Sint Cuthbert. Pelgrims vanuit de hele wereld (vooral oudere mensen), komen naar deze plek om te bidden. Sint Cuthbert zou je namelijk van je ziekten en kwalen af kunnen helpen. Of de beste man dat echt kan weet ik niet, maar indrukwekkend is de kathedraal wel. Hij is opgebouwd uit meerdere delen, van hele oude Keltische delen tot een nieuw soort ‘omhulsel’. De kathedraal is voltooid in 1093 n.C. Helaas mag je binnen geen foto’s maken, dus daarvoor verwijs ik je graag door naar hun website.

En toen kon mijn geluk niet meer op, als échte Harry Potter fan! Filmsets bezoeken is altijd leuk, maar deze plek heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Zoals je kan zien is vooral de binnentuin gebruikt in de films, maar er zijn ook shots van de buitenkant gebruikt. Deze zijn helaas redelijk onherkenbaar, omdat er in de nabewerking veel aan toe is gevoegd om Zweinstein op een écht kasteel te laten lijken.

En dat was het wel! Naast zijn kathedraal en kasteel heeft Durham misschien niet zoveel landmarks, maar je kan je er, ook als niet-Harry Potter fan, zeker een dag vermaken. De middeleeuwse sfeer in Durham zelf, het ‘Engelse’, de aardige mensen en het eten maken het zeker een bezoek waard. Bovendien is het er een stuk rustiger en goedkoper dan bijvoorbeeld Newcastle, en de meeste toeristen die er komen zijn zelf Brits. Het was dus zeker een geslaagde dag in Durham, en ik wil er in de toekomst zeker nog een keer heen, en dan misschien een fiets huren om de vele kastelen in de omgeving te gaan bezoeken.

Wil jij een keer naar Durham?

bottom of page